I UR OCH SKUR

AUGUST

"Var glad över varje smutsig fläck på dina barn. Varje fläck är ett bevis på att du har hälsosamma ungar."

 

 

 

AUGUSTFILOSOFI!!

Bettan lär barnen hur en brandvarnare fungerar och låter!!

(tur att det är utomhus)

"Var glad över varje smutsig fläck på dina barn. Varje fläck är ett bevis på att du har hälsosamma ungar."

I Ur och Skur bygger på att barnen skall få hjälp i sin egen utveckling av sådant som finns i naturen. De lär sig att balansera, krypa, hoppa, klättra på trädstammar och stenar. Det finns ingen bättre lekplats än naturen! De får känna gemenskap vid sagostunden under granen och när matsäcken delas med andra. De övar sina sinnen genom att smaka, lukta, känna, titta, lyssna och jämföra sådant som finns runt omkring på ängen, i skogen och vid sjön. Allt detta bidrar till att barnen på I Ur och Skurförskolor får en inbyggd känsla för naturen med sig ut i livet.

2006 startade vi vårt Personalkooperativ och vi har varit en Naturförskola. From 2022 är vi en auktoriserad I Ur och Skurförskola. En IUS är ute, varje dag i alla väder, även regn och rusk och vid minusgrader men bara om vi har kul. Vi kommer jobba med utomhuspedagogik vilket innebär att vi vill lära barnen att värna om vår miljö i skog och natur, en hållbar utvecling. Visa på alla djur och växter som finns. Vara ute i alla väder och ha roligt tillsammans, barn och vuxna. Istället för vanlig traditionell "inneverksamhet" gör vi sakerna ute. Det går precis lika bra. Men ibland gör vi det inne oxå. Allt som i vanliga förskolor gör, gör vi ute. Vi försöker även göra så mycket som möjligt på "riktigt" istället för att hitta konstruerade saker att leka med. Tex. så bakar vi på riktigt istället för att använda olika playdoo leror. Då får man även med fler sinnen som lukt, känsel och syn. Vi får även in våra svenska traditioner på ett bra sätt.

IUS August består av "två" avdelninger men 5 åldersgrupper. De små är på övervåningen och de större i markplan. I lilla gruppen som består av 9-10 st, 1-2 åringar, jobbar 2 personal. I den stora gruppen är det 15 barn, där jobbar 3 personal + en resurs.

Vi går ut vid 8.30-9.00, så de barn som lämnas efter det skall vara klädda för utevistelse. På vintern är vi ute 2 pass (2,5-3 tim/pass), på för och em. och den varmare delen av året, är vi ute ytterligare lite till. Då brukar lunchen intas utanför vår avdelning i vår trädgård. Eller i lekparken vid vår egen Augustgrillplats.

Vi lagar all mat själva, från grunden, med i stort sett bara svenska råvaror. Och så ofta det går även ekologiskt. En personal ansvarar för att alla matvaror blir hemköpta varje vecka. Vi handlar det mesta hos lokala återförsäljare.

 

Frukost äter vi 8.00, lunchen äter vi  12.30  Barnen vilar före maten.  Vi är 5 personal som äter tillsammans med barnen. Mellan mål äter vi 10.00 (ute) och 15.00 oftast ute, inne på vinterhalvåret. Mellanmålen består av varm dryck, smörgås och/el. frukt både för och eftermiddag. Men kan även vara något mer "matigt" beroende på vad som serverats till lunch tex. våfflor/pannkaka.

Samlingen och övriga aktiviteter sker oftast utomhus, i samspel med naturen.

Ett par dagar/v. har vi rörelse ute på gräsmattan el. i lekparken. Då tar vi ut en bandspelare och rör oss till musik allihop.

De små barnen "skolas" ut, för att det ska vara kul och behagligt att vara ute. All utevistelse sker på barnens villkor, vi anpassar utevistelsen efter barnens ålder och behov. Små barn rör sig inte lika mycket som de stora och då kan det lätt bli kallt. Därför är det viktigt att ha rätt kläder. Lager på lager principen är det bästa. Ett underställ, ett fleeceställ och sedan overall/byxa,jacka. Ullstrumpor och ullvantar är att föredra. Även på händer och fötter är det bra med två lager (tex. ullvante och ofodrad galonvante).

Vi går till skogen flera dagar i veckan med de äldre barnen,  Mullar och Knyttar. Vi går till olika skogar allt efter vilken verksamhet som vi ska göra. Knopparna stannar på gården under inskolningstiden på hösten, så erövrar vi skogen på våren, vi kollar barnens utveckling och anpassar promenaderna från gården efter det.

Vi har gjort en alldeles egen grillplats - i vår trädgård, med tillhörande sittring av ett vindfälle. Den blev jättefin!.

En dag i veckan tar alla barn med sig matsäck hemifrån som vi njuter av i skogen/gården (Knopp). Då går de stora barnen till någon av våra 10-12 olika skogar runt om i Skattkärr. Det kan varaAugustskogen(vid fotbollsplan), Gamla stället (vid elljusspåret) Värdegrundsskogen (i skogen bakom området) osv...De mindre barnen går till skogar som ligger på ett närmre avstånd från August. Detta kallas att vi går på matsäcksgrupp.

Vintertid tillbringar vi så mycket tid som möjligt i pulkabacken, bara för att barnen älskar att åka pulka! Om det finns snö vill säga... Vi har även skridskoskola och skidskola.

Alla barn bär sin egen ryggsäck, när vi går till skogen. Därför är det viktigt att ryggsäcken är anpassad efter barnets storlek och att den har ett band över bröstet så den sitter ordentligt fast. I ryggsäcken ska man ha en liten vattenflaska, lunchlåda + extrakläder. På gruppdagen, har barnen med sig en liten matsäck hemifrån och de andra dagarna förser vi barnen med smörgås eller frukt och vatten.

Genom att vi vistas ute i skogen och naturen så mycket, tränas barnens motorik på ett bra sätt, helt omedvetet. Både fin och grovmotoriken utvecklas snabbare. Dom får god kondition och lär sig behärska kroppen mycket bra. Man behöver inte vara inne och göra "pärlplattor" för att få bra finmotorik.  Det finns massor att göra i skogen oxå som tränar samma sak. Barnens fantasi stimuleras också på ett gynnsamt sätt i skogen eftersom dom lär sig leka med vad naturen har att erbjuda.  Där finns inga färdiga leksaker. Hjärnan får fritt spelrum när man är i skogen, den gröna färgen har en lugnande effekt. Det blir heller inget kiv och bråk om leksaker, eftersom det finns hur många "leksaker" som helst! Framförallt mår våra öron gott av att vara ute i skogen, där det är klart mycket tystare än inne.

Sjukdom

Vid syskons sjukdom, har det friska syskonet möjlighet att få vara på August en liten stund. Då är det 5h/dag som gäller, dock senast kl.14.00 skall barnet hämtas! Detta gäller även om barnet har äldre syskon som går i skolan. Vid magsjuka i familjen, stannar alla barn som går på August (inom samma familj)hemma, för att inte smitta alla andra. Nu i influensa tider är det extra viktigt med hygienen. Tvätta gärna händerna och sprita barnen, när ni kommer hem från dagis.

Vid besök på BVC, tandl. mm skall om möjligt syskon följa med.

Öppettider 6.30-17.30 (ramtid 6.30-18.30)

Föräldrasamverkan

Föräldramöte 1 ggr/ år på hösten. Utvecklingssamtal 1ggr/år,på hösten, samt vid behov. 

Alla våra aktiviteter med både barn och vh sker utomhus i alla väder!! Viktigt att veta om, när ni väljer att placera ert barn på en Naturförskola!! Vår och Höst avslutningar i olika former, tex. Luciafirande med glögg ute. Vi brukar även ordna lite andra aktiviteter där föräldrarna bjuds in tex. Ljuskväll med soppa ute i skogen/lekparken i oktober, Grillkväll/avslutning vid elden m.m. på våren.

Alla barn har en egen portfolio i TYRA appen, där vi tillsammans med barnet dokumenterar positiva lärprocesser och hur vi strävar efter att varje barn skall få ta del av läroplansmålen!.

Obs! på August, krävs ingen arbetsinsats av föräldrarna. ”Bara” allmänt intresse (inte så bara) och delaktighet i sitt eget barns utveckling och vardag. MEN ni är välkomna att vara med någon dag på studiebesök. Det är alltid lika roligt!! ingen föranmälan krävs.

Vi har en blogg i TYRA appen där dagen dokumenteras. Detta bidrar till en god insyn i verksamheten. Alla föräldrar och personal har TYRA appen installerad på sina telefoner. Där får man kontinuerlig info om den dagliga verksamheten och barnens utveckling genom dess egen portfolio. 

OBS!! VIKTIGT!!!

När man som förälder är med på August, så ansvarar man för sitt/sina egna barn. Varför trycker vi på detta då? Jo, för att inte barnet ska hamna i en "gråzon" där ingen tar ansvar för barnet under verksamheten, den dagen.

Vill ni veta mera så ring gärna eller maila.

mvh.Katarina, Rektor Naturförskolan August